Houtrot? Pak het meteen aan!

oud-hout

Het natte klimaat in Nederland (en vooral in de kustgebieden) zorgt ervoor dat houtrot een veel voorkomend probleem is. Doordat het hout niet goed kan ventileren of drogen, kunnen er schimmels groeien die het hout aantasten. Checkt u uw kozijnen en ander houtwerk van uw huis regelmatig? Wij raden dat ten zeerste aan! Op die manier kunt u houtrot of andere ernstige beschadigingen tijdig signaleren. Sporen van houtrot kunt u beter direct behandelen om erger te voorkomen. De zomer is de ideale periode om dit soort reparaties en/of vervangingen uit te voeren.

Houtrot komt het meeste voor op onderdorpels en hoekverbindingen van kozijnen. Schimmels voeden zich aan het hout en voordat u het weet is een klein stukje houtrot uitgesmeerd over het gehele kozijn. Houtrot kunt u herkennen aan de volgende punten:

• Een gedeelte van het hout is zacht
• De verflaag op het hout laat los
• Klemmende deuren en/of ramen (hout zet uit)
• Het hout verkleurd

Repareren of vervangen

Ons advies om houtrot te voorkomen is om tijdig het buitenschilderwerk te vernieuwen, dat betekent voor het ene huis om de twee jaar en voor het andere huis om de vijf jaar. Controleer uw houten oppervlakten dus regelmatig, zodat u weet wanneer u uw verflaag dient te vernieuwen. Wees alert!

Heeft u houtrot ontdekt? Dan kunt u deze laten repareren door bijvoorbeeld houtrotvulmateriaal. Let wel op dat u dit zorgvuldig doet, want als er zuurstof bij kan, zal de schimmel door blijven groeien. De eerste stap bij het repareren van houtrot is dat u de verrotte delen met hamer en beitel helemaal wegschraapt tot op het gezonde hout. Vervolgens gebruikt u een impregneermiddel en vult u het gat op met houtrotvuller. Weet u niet zeker hoe u dit het beste moet aanpakken, vraag dan een specialist u te helpen. Zo weet u zeker dat de houtrot niet verder kan groeien.

In sommige gevallen is het nodig om delen hout of een geheel kozijn te vervangen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als houtrot niet goed is behandeld en de schimmel zich lekker verder kon nestelen in het hout. In dat geval adviseren wij altijd een vakman in te huren. Op die manier kunt u ervan uitgaan dat de houtrot weg is en dat het hout weer jaren tegen een stootje kan. Mits u deze natuurlijk goed blijft onderhouden!

Heeft u houtrot gesignaleerd? Neem dan contact met ons op!